Welke kleur heeft een ijsbeer?

IJsberen zijn overal bedekt met hun vacht, behalve op het puntje van hun neus en de onderkant van hun poten. Hun vacht is wit, waardoor ze moeilijker in de sneeuw te zien zijn. We noemen dit camouflage. Hun vacht lijkt vaak puur wit, maar soms is het meer een beetje geel. Dat zie je als ze in de zon hebben gelegen. IJsberen vinden het ook prettig om in zeewier te liggen, waardoor ze soms ene bruine kleur krijgen. Uiteraard kunnen ze ook smerig worden door over de grond te rollen.

Onder al dat wit zit de huid van de ijsbeer. Deze is zwart! Dat houdt de warmte goed vast.

Twee lagen

Om warm te blijven heeft een ijsbeer twee lagen van vacht. Een toplaag en een onderlaag. De toplaag is gemaakt van lange, olieachtige haren die precies hetzelfde doen als jouw winterjas. Het is een beschermende laag om de beer warm en droog te houden. Wanneer een ijsbeer gaat zwemmen, voorkomt de toplaag dat de onderlaag nat wordt. Als een beer uit het water komt kan hij alle water van hem afschudden, precies zoals een natte hond zich droogschudt.

De onderlaag is een zachte laag dat hetzelfde doet als een sweater. Het is dik en wollig en houdt de beer warm. Alle kleine ruimtes tussen de haren zijn precies hetzelfde als de kleine ruimtes tussen de draden van iemands sweater. Allebei houden ze warme lucht vast, waardoor wij en de ijsbeer warm blijven. Elk haartje heeft ook zelf kleine ruimtes waardoor meer lucht vastgehouden kan worden. Hierdoor is ijsbeer-haar heel goed om ijsberen lekker warm te houden.

Drijven

Lucht is daarnaast erg goed om ervoor te zorgen dat iets blijft drijven op het water. Net als een strandbal blijft drijven vanwege de lucht erin, helpt de lucht in en rond de vacht een ijsbeer drijven. Het is net of ze altijd een reddingsvest dragen!

In mei of juni, als het weer warmer wordt, begint de ijsbeer zijn oude vacht te verliezen. De nieuwe vacht voor de komende winter begint vervolgens te groeien. Omdat ze geen nieuwe kleren kunnen kopen, verliest een ijsbeer elk jaar zijn vacht en groeit er nieuwe voor in de plaats. Katten en honden doen dat op dezelfde manier. Let maar eens goed op.

In dit filmpje (Engelstalig) krijg je meer uitleg.