IJsbeer.info: ontdek de 'witte koning'

IJsbeer.info

IJsberen bezetten verlaten Sovjetbasis: alarmerend signaal klimaatverandering

In een verlaten Sovjetbasis in Noord-Rusland huizen ijsberen. Deze opmerkelijke ontdekking door fotograaf Dmitry Kokh toont hoe klimaatverandering het gedrag van deze arctische roofdieren verandert. Door smeltend poolijs zoeken de beren steeds vaker hun toevlucht in door mensen verlaten gebieden.

In september 2021 was fotograaf Dmitry Kokh met zijn team op weg naar Wrangeleiland, waar veel ijsberen leven. Door een zware storm moesten ze schuilen bij een ander eiland: Koljoetsjin. Dit eiland ligt in de Noordelijke IJszee, in het noordoosten van Rusland. Er staat een oud weerstation dat al meer dan 30 jaar niet meer wordt gebruikt. Niemand woont er meer.

Tot hun grote verbazing zagen ze daar vijftien tot twintig ijsberen die in de gebouwen rondliepen! “We waren enorm verrast omdat we nooit hadden verwacht ijsberen zo ver naar het zuiden aan te treffen”, vertelde Kokh aan de BBC. “Op dat moment van het jaar zouden ze al op het zee-ijs moeten zijn, en normaal gesproken op Wrangeleiland.”

Het was veel te gevaarlijk om aan land te gaan. Daarom gebruikte Kokh een drone met camera. Hij nam de tijd om de beren te laten wennen aan het vliegende apparaat. Zo kon hij steeds dichterbij komen voor zijn foto’s.

Ijsberen Bij Weerstation Dmitry Kokh Raam
Dmitry Kokh

Smeltend ijs

Professor Tom Smith weet veel van ijsberen. Hij vertelt dat ijsberen vaker op auto’s klimmen en in gebouwen rondneuzen. Hij vindt het wel zorgelijk dat dit steeds meer gebeurt in het hele gebied rond de Noordpool. “Doordat het ijs smelt, komen ijsberen steeds dichter bij plekken waar mensen wonen. Ze zoeken daar naar eten, zoals prooidieren of zelfs afval.”

“IJsberen komen steeds dichter tot bij bewoonde gebieden waar ze hun toevlucht zoeken tot voedsel. Dat kunnen prooien zijn, maar ook afval”
Tom Smith, Expert en hoogleraar

Op zoek naar eten

Onderzoekers hebben ontdekt dat ijsberen in Noord-Alaska steeds vaker hun holen op het land maken in plaats van op het ijs. Zonder ijs kunnen ze niet jagen op zeehonden, hun lievelingseten. Op het land vinden ze minder voedzaam eten, waardoor ze kunnen verhongeren.
De ijsberen zoeken daarom uit pure honger ook op vuilnisbelten naar eten. Daardoor komen ze steeds vaker mensen tegen. Gelukkig vallen ijsberen mensen bijna nooit aan. In bijna 150 jaar tijd (tussen 1870 en 2014) zijn er in vijf landen maar 73 aanvallen geweest, waarvan 20 mensen het niet overleefden.

Ijsberen Bij Weerstation Dmitry Kokh Liggend
Dmitry Kokh

De ijsberen op Koljoetsjin waren niet de enige die dicht bij mensen kwamen. In 2019 kwamen wel 60 ijsberen naar een vuilnisbelt bij een dorp in Rusland! De mensen in het dorp moesten hun kinderen binnen houden omdat het te gevaarlijk was. Gelukkig vertrokken de beren weer zodra er nieuw ijs op zee lag.

Prijswinnende foto’s

Wat de ijsberen op Koljoetsjin zo bijzonder maakte, was dat ze echt in de gebouwen woonden. Ze keken nieuwsgierig uit de ramen en liepen door de gangen. Fotograaf Kokh maakte er prachtige foto’s van met zijn drone. Hij won er zelfs een belangrijke prijs mee bij het Natural History Museum in Londen. “Dit zijn de beste foto’s die ik ooit heb gemaakt,” zegt hij. “En ik denk dat ik zoiets nooit meer zal kunnen fotograferen.”

Ijsberen Bij Weerstation Dmitry Kokh Prijs
De prijswinnende foto van Dmitry Kokh

Fotograaf Kokh ziet zijn bijzondere foto’s als waarschuwing voor klimaatverandering. Maar hij ziet ook iets positiefs: “Als wij mensen het verpesten, blijft er niets van ons over. Maar de natuur zal altijd blijven bestaan.”

Bron: BBC