Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Vangen en onderzoeken

Wetenschappers en onderzoekers gebruiken een helikopter om ijsberen te vinden. Om ze te vangen schieten ze een verdovingspijltje. Zo’n pijltje doet nauwelijks pijn, het voelt precies hetzelfde wanneer wij bij de dokter een spuitje krijgen. Een kleine prik die je nauwelijks voelt.

In het pijltje zit een slaapmiddel. Als de beer slaapt, landt de helikopter en kunnen de onderzoekers aan de slag.

Ze wegen en meten de beer en nemen een tand om zijn leeftijd te bepalen. Ook nemen ze wat bloed af en verder knippen ze wat van zijn vacht af om te controleren hoe gezond de beer is. Vaak krijgt de ijsbeer ook een tattoo met een nummer in zijn lip en een label aan zijn oren. Soms krijgt een ijsbeer ook wat medicijnen om hem gezond te houden.

Label

Dankzij het label weten ze de volgende keer dat de beer gevangen wordt, hoe oud de beer is. Ook kunnen ze zien hoeveel de beer gegroeid is en of hij gewicht heeft verloren of is aangekomen.

Voordat de beer losgelaten wordt, komt er op de rug van de beer nog wat haarverf. Deze verf blijft een tijdje zichtbaar en verdwijnt vanzelf. Op deze manier zullen de onderzoekers, als ze de beer binnen korte tijd weer zien, hem niet vangen. Dat scheelt veel geld, want het kost meer dan duizend euro om een beer te vangen.

Waarom willen we dat allemaal weten?

IJsberen worden gevangen zodat wij meer van ze kunnen leren. Als we niks van ze weten, doen we per ongeluk misschien dingen die slecht voor ze zijn. Als we weten hoe het met hun gezondheid staat, hoe lang ze leven, wat hun favoriete eten is, hoeveel jongen ze krijgen en meer, leren we ook wat de beste manier is om ze te beschermen.

Halsband

In de lente krijgen vrouwtjesberen soms een radiozender om. Dankzij de zender en satellieten kunnen de wetenschappers de beer volgen en weer meer over de beren leren. Omdat de radiozender makkelijk afvalt, krijgen alleen de vrouwtjesberen een zender.

IJsberen volgen

Er zijn diverse websites waarop je de ijsberen kunt volgen:

Een hele wetenschappelijke uitleg over de ijsbeer vind je op de website van de Universiteit van Michigan. Deze informatie is in het Engels.

Delen is lief

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *