Search
Close this search box.

Beschermde diersoort

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in mei 2008 [fn id=”1″] bekendgemaakt dat de ijsbeer de status van beschermde diersoort in de VS krijgt.

Dit verplicht Amerika om het leefgebied van de beren te beschermen. Het leefgebied op de Noordpool krimpt in als gevolg van de opwarming van de aarde. Hierdoor slinkt ook de ijsberen populatie in snel tempo.

Het is voor het eerst dat de status ‘bedreigde diersoort’ wordt verleend op basis van klimaatverandering. Sinds 2006 staat de ijsbeer wel als ‘kwetsbare’ diersoort op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van de IUCN, de World Conservation Council. Tevens stelde de Fish and Wildlife Service van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken begin 2007 voor de ijsbeer op te nemen in de Endangered Species Act, die met uitsterven bedreigde dieren en planten beschermt. Volgens een woordvoerder van het Wereldnatuurfonds is het de eerste keer dat de VS een verband erkennen tussen opwarming van de aarde en bedreiging van de natuur.

De laatste metingen van het Amerikaans National Snow and Ice Center laten zien dat het poolijs veel sneller smelt dan verwacht. Volgens deskundigen zal door het smeltende ijs de nu nog 20- tot 25 duizend ijsberen in hoog tempo hun jachtterrein kwijtraken. Volgens schattingen zijn de ijsberen binnen 75 jaar uitgestorven.

Delen is lief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *