Zoek
Sluit dit zoekvak.

De 5 zintuigen van ijsberen

Wat leer je op deze pagina

Zien

Om goed te kunnen jagen, zowel overdag als ‘s nachts, moeten ijsberen goede ogen hebben. Hun twee zwarte ogen kijken recht naar voren, waardoor ze makkelijk hun prooi kunnen zien. IJsberen zien ook kleuren, maar waarschijnlijk niet zo goed als wij mensen. Ze kunnen wel heel goed ‘diepte’ zien.

Hun ogen hebben een beschermende laag waar ze doorheen kunnen kijken. Dit derder paar oogleden beschermen hun ogen tegen helder zonlicht en de reflecties van sneeuw en ijs. Het is net een ingebouwde zonnebril!

Horen

Niemand is er helemaal zeker van hoe goed een ijsbeer kan horen. Waarschijnlijk doen ze dat net zo goed als mensen.

Je kunt ook zelf horen hoe een ijsbeer klinkt:

Ruiken

De ijsbeer heeft één van de beste neuzen ter wereld. Soms zie je een ijsbeer op twee achterpoten staan met de neus in de lucht. Zo kan hij nog beter ruiken wat er allemaal in de buurt is.

Er zijn ijsberen bekend die meer dan 320 kilometer in een rechte lijn liepen, recht op het voedsel af. Alleen zijn neus leidde de ijsbeer naar het eten. Ook ruikt een ijsbeer een zeehond die een meter onder het ijs zit en meer dan 1 kilometer verder is. Een ijsbeer kan zelfs dode walvissen of zeehonden op 30 kilometer ruiken.

Smaak

IJsberen gebruiken hun grote donkere tong om te proeven. Net als jij houdt hij van sommig eten meer dan van ander. Maar ze houden wel van voedsel waar jij en ik helemaal niets van moeten hebben. Ze eten bijvoorbeeld graag heel veel vet en zelf voedsel dat al aan het rotten is… yak. Op sommige dagen eten ijsberen ook zeewier. Eet smakelijk!

Voelen

IJsberen moeten een goede tastzin hebben, want ze kunnen heel voorzichtig dingen verschuiven en verplaatsen met hun klauwen. Ook kunnen ze heel voorzichtig spullen met hun mond optillen.

Delen is lief

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *