Search
Close this search box.

Wat weegt een ijsbeer?

Mannetjes ijsberen (beren) zijn groter dan vrouwtjes (zeugen). Een beer kan tussen de 350 en 700 kilogram wegen. Gemiddeld weegt een ijsbeer ongeveer 400 kilo als hij een jaar of 10 oud is.

Zeugen (vrouwtjes) wegen ongeveer de helft van een mannetje, tussen de 150 en 250 kilo. Maar niet als ze ze zwanger zijn. Dan kunnen ze wel 500 kilo zwaar worden, nog meer dus dan het mannetje.

Dat extra gewicht is overigens niet omdat er baby’s in haar buik zitten. De extra kilo’s is opgeslagen vet dat ze nodig heeft tijdens de zwangerschap en de eerste maanden na de bevalling. Het vrouwtje eet dan namelijk niet en verblijft al die tijd in haar hol.

Zwaarste ijsbeer ooit

De zwaarste ijsbeer die ooit is gevonden, woog 1002 kilo en was 370 centimeter lang. Als je met 25 kinderen in de klas zit die allemaal 40 kilo wegen, dan nog zou deze ijsbeer zwaarder zijn dan jullie allemaal bij elkaar! Deze ijsbeer werd in 1960 neergeschoten in het noorden van Alaska (Kotzebue Sound).

Het gewicht van een ijsbeer varieert met het seizoen. Er is namelijk niet altijd evenveel eten te vinden. Mannetjes zijn zwaarder dan vrouwtjes. Dat begint al bij de geboorte. Een ijsbeer-jong weegt niet meer dan een kilo, maar een jongetje is groter (en zwaarder) dan zijn zusje.

IJsberen in Groenland

Bron: polarbearfacts.net

Delen is lief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *