Zoek
Sluit dit zoekvak.

De poten (klauwen) van een ijsbeer

Poten van een ijsbeer
Poten van een ijsbeer

IJsberen hebben vier grote poten (klauwen) die wel 30 centimeter groot kunnen zijn. De gigantische poten werken als sneeuwschoenen. Door de breedte wordt het gewicht van de ijsbeer verdeeld zodat ze zelfs over dun ijs kunnen lopen.

O-benen

De ijsbeer heeft o-benen. De tenen en nagels wijzen naar binnen. Dit zorgt er voor dat ze met hun zware lichaam niet uitglijden op het gladde ijs of sneeuw. Een gladde helling neemt de beer vaak glijdend op zijn buik, met gestrekte ledenmaten.

Tenen

Aan elke poot heeft een ijsbeer vijf tenen, met een scherpe ‘nagel’ aan het einde van elke teen. Met deze nagels kunnen ze voedsel oppakken, maar zichzelf ook verdedigen tegen andere ijsberen. Bijvoorbeeld door van die vervelende sneetjes te krabben.

Zwemmen

Tussen elke twee tenen is een klein beetje huid. Daardoor lijkt de poot een beetje op de staart van een zeehond. Hierdoor kan de ijsbeer makkelijker in het water zwemmen. Hij haalt een snelheid van zo’n 10 kilometer per uur in het water, en houdt dat lang vol. Een ijsbeer kan zo’n 96 kilometer achter elkaar zwemmen! Overigens kunnen ze 4,5 meter diep duiken.

Tijdens het zwemmen worden alleen de lange haren nat, de dichte vacht daaronder blijft droog. Als hij zwemt doet hij zijn neusgaten dicht en zijn ogen open. Hij gebruikt alleen zijn voorpoten om te zwemmen. De achterpoten doen niets en helpen alleen bij het ‘sturen’. Met de open ogen en gesloten neusgaten duiken ijsberen helemaal onder water. Ze kunnen dit 2 minuten uithouden zonder opnieuw adem te halen.

Lopen en rennen

De voetzool heeft een heleboel kleine kussentjes, net zoals bij een basketbal. Hierdoor houdt een ijsbeer goed grip op het ijs, waardoor de kans op uitglijden veel kleiner is. Hij kan ook rennen: op korte afstand kan een ijsbeer een snelheid van zo’n 40 kilometer per uur halen.

In de video hieronder kun je goed de klauwen van de ijsbeer van dichtbij zien.

Delen is lief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *