Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat eet een ijsbeer het allerliefste?

IJsbeer bedekt met bloed en met prooi

De ijsbeer is één van de grootste landroofdieren. Zijn lievelingskostje is de zeerob. Maar hij eet ook zeehonden, walrussen, beluga walvissen en soms een beetje zeewier. En hoewel allebei pooldieren, een ijsbeer eet geen pinguïn… Die leven immers alleen op de zuidpool en de ijsbeer op de noordpool.

Van de zeerobben eten ijsberen normaal gesproken alleen het vet, de huid en ingewanden. Het vlees laten ze dus liggen. De ijsberen vangen de robben door ze bij een luchtgat in het ijs op te wachten. Met een dodelijke klap van hun klauwen verbrijzelen ze de schedel van een zeerob.

Prooi besluipen

Soms besluipt een ijsbeer zijn prooi, bijvoorbeeld als die lekker ligt te zonnebaden. Hij bedekt dan met z’n poot zijn zwarte neus, zodat hij niet ontdekt wordt. (Waar of niet waar?) Soms gebruiken ze een stukje ijsschots die ze met hun neus vooruit duwen richting hun prooi. Achter dit stuk ijs is zijn neus niet te zien.

De ijsberen gaan in het begin van de herfst op zoek naar de resten (kadavers) van walvissen en walrussen. De hapjes liggen niet voor het oprapen in de winter. Daarom eet de beer zo veel mogelijk, zodat hij een flinke vetlaag heeft om de winter door te komen.

Eten in de zomer

Omdat het leefgebied van de ijsbeer steeds kleiner wordt hebben ze zeker in de zomer moeite om aan eten te komen. Ze gaan dan op zoek naar ander voedsel, zoals ganzeneieren en besjes. Als je de poep van ijsberen onderzoekt kom je ook steeds meer plantaardig eten tegen. Als we niet oppassen wordt de ijsbeer een vegetariër. De vraag is of op de lange termijn dat goed is voor de toekomst van de ijsbeer.

Hongerige ijsbeer vangt een zeehond

In dit (Engelstalige) filmpje vangt een ijsbeer een zeehond die op een ijsschots ligt. Uiteindelijk verdwijnen ze allebei onder water. En dan begint het wachten…

Op walrussenjacht

In dit (Engelstalige) filmpje zie je hoe een ijsbeer een hele groep walrussen te lijf gaat. Let op: kan bloederig zijn.

Hoe komen ijsberen aan hun eten?

In dit filmpje kun je zien hoe ijsberen aan hun eten komen in de dierentuin.

Willem Wever legt het uit

Delen is lief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *