;

Wat eet een ijsbeer het allerliefste?

De ijsbeer is één van de grootste landroofdieren. Zijn lievelingskostje is de zeerob. Maar hij eet ook zeehonden, walrussen, beluga walvissen en soms een beetje zeewier. En hoewel allebei pooldieren, een ijsbeer eet geen pinguïn… Die leven immers alleen op de zuidpool en de ijsbeer op de noordpool.

Van de zeerobben eten ijsberen normaal gesproken alleen het vet, de huid en ingewanden. Het vlees laten ze dus liggen. De ijsberen vangen de robben door ze bij een luchtgat in het ijs op te wachten. Met een dodelijke klap van hun klauwen verbrijzelen ze de schedel van een zeerob.

Prooi besluipen

Soms besluipt een ijsbeer zijn prooi, bijvoorbeeld als die lekker ligt te zonnebaden. Hij bedekt dan met z’n poot zijn zwarte neus, zodat hij niet ontdekt wordt. (Waar of niet waar?) Soms gebruiken ze een stukje ijsschots die ze met hun neus vooruit duwen richting hun prooi. Achter dit stuk ijs is zijn neus niet te zien.

De ijsberen gaan in het begin van de herfst op zoek naar de resten (kadavers) van walvissen en walrussen. De hapjes liggen niet voor het oprapen in de winter. Daarom eet de beer zo veel mogelijk, zodat hij een flinke vetlaag heeft om de winter door te komen.

Hongerige ijsbeer vangt een zeehond

In dit (Engelstalige) filmpje vangt een ijsbeer een zeehond die op een ijsschots ligt. Uiteindelijk verdwijnen ze allebei onder water. En dan begint het wachten…

Op walrussenjacht

In dit (Engelstalige) filmpje zie je hoe een ijsbeer een hele groep walrussen te lijf gaat. Let op: kan bloederig zijn.

Delen is lief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *