Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hebben ijsberen een staart?

staart

IJsberen hebben een kleine, smalle staart van 7 à 12 centimeter.

Het is vaak moeilijk om de staart te zien, behalve… als een ijsbeer naar de wc gaat. Want dan gaat de staart omhoog.

De kleine staart van de grote ijsbeer

Heb je je ooit afgevraagd waarom de ijsbeer, de grootste beer van de hele wereld, zo’n piepklein staartje heeft? Nou, dat kleine staartje is eigenlijk super speciaal en helpt de ijsbeer om in het ijskoude Noordpoolgebied te leven.

Waarom is het staartje zo klein?

  • Warm blijven: Stel je voor dat je een sjaal draagt in de winter. Hoe langer de sjaal, hoe meer koude lucht eraan kan komen. De ijsbeer wil niet te veel van zijn lichaamswarmte verliezen, dus een kort staartje betekent minder koude lucht die eraan kan knabbelen. Het helpt hem lekker warm en knus te blijven.
  • Zwemkampioen: IJsberen zijn fantastische zwemmers. Ze kunnen lange afstanden afleggen in het ijskoude water. Hun korte staartje werkt als een klein roertje dat helpt bij het sturen, terwijl hun grote voorpoten als peddels gebruikt worden. Dat kleine staartje is dus heel handig in het water.
  • Makkelijk bewegen: Heb je wel eens geprobeerd met een lange jas door een drukke kamer te lopen? Dat is niet zo makkelijk, hè? Voor een ijsbeer is het hebben van een kort staartje net zoiets als het dragen van een kort jasje. Het maakt het veel makkelijker door de sneeuw en over het ijs te lopen zonder ergens aan vast te blijven zitten.

Doet het staartje nog meer?

Nou, niet zo veel eigenlijk. Het staartje van de ijsbeer is niet zoals de staart van sommige andere dieren die het gebruiken om te communiceren of om dingen vast te houden. Maar het past perfect bij de ijsbeer en helpt te overleven in een van de koudste plekjes op aarde.

Delen is lief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *