Waar leven ijsberen?

De meeste tijd leven de ijsberen in de Noordelijke IJszee, omdat ze daar hun favoriete voedsel vinden: zeerobben en zeehonden. ‘s Winters wandelen ijsberen over de bevroren oceaan, in de zomer wachten ze bij de kust.

De hoeveelheid ijs wordt elk jaar minder door het broeikaseffect. Daardoor smelt het ijs en wordt het leefgebied van de ijsbeer steeds kleiner.

Als een ijsbeer op de grote ijsschotsen loopt, is ie vooral op zoek naar gaten en spleten in het ijs. De zeerobben en -honden gebruiken deze om adem te halen. Een ijsbeer hoopt hier er een te vangen.

Sommige watergebieden in het noordpoolgebied bevriezen niet. Dat zijn helemaal ideale plekken om voedsel te vinden.

Over de noordpool

In het noordpoolgebied bestaan alleen de randen uit land: de noordelijkste delen van Amerika, Azië en Europa. Het centrale deel van de noordpool is een enorme ijszee. Je kunt er met een duikboot ‘gewoon’ onderdoor varen.

In de winter is de Noordelijke IJszee bijna helemaal dichtgevroren.’s Zomers smelt het kustwater van de omliggende werelddelen en blijft alleen het middengedeelte van de noordpool bevroren. Dit vaste ijs is een stuk dikker dan het tijdelijke pakijs, dat zelden dikker is dan twee meter.

De dikste sneeuw- en ijslaag ligt op Groenland. Het is de enige plek in het noordpoolgebied waar een uitgebreide ijskap en hoge bergen liggen, tot 3700 meter hoog. Hier zijn ook de laagste temperaturen van het noordelijke halfrond gemeten: 70 graden onder nul.