Zoek
Sluit dit zoekvak.

Waar leven ijsberen?

IJsberen leven op de Noordpool. Er zijn daar 19 ijsbeerpopulaties bekend. Het gaat dan om het gebied ten noorden van de poolcirkel, op 66 graden 32 minuten noorderbreedte.

Het grootste gedeelte bestaat uit water: de Noordelijke IJszee. Dit is een enorme ijszee, waar je met een duikboot ‘gewoon’ onderdoor kunt varen. In het noordpoolgebied bestaan alleen de randen uit land: de noordelijkste delen van Amerika, Azië en Europa.

Waar kun je een ijsbeer in het wild zien?

Op de volgende plaatsen kun je ijsberen in het wild zien:

  • Verenigde Staten (Alaska)
  • Canada (de provincies Manitoba, Newfoundland, Labrador, Quebec, Ontario, Nunavut, Northwest Territories en Yukon Territory)
  • Groenland (Denemarken)
  • Noorwegen
  • Rusland

Noordelijke IJszee

De meeste tijd leven de ijsberen in de Noordelijke IJszee. Dat komt omdat ze daar hun favoriete voedsel vinden: zeerobben en zeehonden. ‘s Winters wandelen ijsberen over de bevroren oceaan, in de zomer wachten ze bij de kust.

Als een ijsbeer op de grote ijsschotsen loopt, is ie vooral op zoek naar gaten en spleten in het ijs. De zeerobben en -honden gebruiken deze om adem te halen. Een ijsbeer hoopt hier er een te vangen.

Sommige watergebieden in het noordpoolgebied bevriezen niet. Dat zijn helemaal ideale plekken om voedsel te vinden. Maar de ijsbeer heeft wel land en ijs nodig om op te kunnen lopen en slapen. En ook om holen te maken waar de jongen geboren kunnen worden.

De hoeveelheid ijs wordt echter elk jaar minder door het broeikaseffect. Daardoor smelt het ijs en wordt het leefgebied van de ijsbeer steeds kleiner.

Zomer en winter

In de winter is de Noordelijke IJszee bijna helemaal dichtgevroren.’s Zomers smelt het kustwater van de omliggende werelddelen en blijft alleen het middengedeelte van de noordpool bevroren. Dit vaste ijs is een stuk dikker dan het tijdelijke pakijs, dat zelden dikker is dan twee meter.

Het leefgebied van de ijsberen
Het leefgebied van de ijsberen

De dikste sneeuw- en ijslaag ligt op Groenland. Het is de enige plek in het noordpoolgebied waar een uitgebreide ijskap en hoge bergen liggen, tot 3700 meter hoog. Hier zijn ook de laagste temperaturen van het noordelijke halfrond gemeten: 70 graden onder nul.

Waar leven ijsberen nog meer?

Naast het Noordpool-gebied kom je ijsberen ook tegen in dierentuinen.

Delen is lief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *