Search
Close this search box.

Wat is de kleur van een ijsbeer?

Wit zou je denken. Maar klopt dat wel? Als je goed kijkt, zie je dat de kleur van een ijsbeer verschillend is. Van gelig wit tot vuil grijs. De kleur hangt af van de tijd van het jaar, de lichtval en hoeveel vuil er in de vacht zit. De vacht bedekt hun hele lijf, behalve het puntje van hun neus en de onderkant van hun poten.

Camouflage

Als de vacht wit of gelig wit is, zijn ze moeilijker in de sneeuw en het ijs van de Noordpool te zien. We noemen dit camouflage. Echt wit is de vacht zelden, vaak meer een beetje geel. Dat zie je goed als ze in de zon hebben gelegen.

Op een zonnige dag in het noordpoolgebied ziet de vacht van de ijsbeer er wit en schoon uit. Dat komt omdat de vacht geen pigment heeft. Geen pigment hebben betekent ook dat de vacht in elke kleur kan veranderen. En dat blijkt ook zo te zijn… Zo wordt de vacht geeloranje als de zon opkomt of ondergaat. En blauw als het zonlicht door wolken en mist gaat.

De vacht van een ijsbeer kan dus verschillende kleuren van de omgeving aannemen vanwege het haar. Deze hebben een holle merg (kern).
IJsberen lijken kort na het ruien een puur witte vacht te vertonen. In de lente, wanneer er meer prooi is in de Noordelijke IJszee, lijkt de vacht van volwassen mannetjes geelachtige. Deze gebroken witte of gele vacht is voornamelijk te wijten aan de onzuiverheden of olie dat aan de prooi (zeehonden) zit.

IJsberen vinden het ook prettig om in zeewier te liggen, waardoor ze soms ene bruine kleur krijgen. Uiteraard kunnen ze ook smerig worden door over de grond te rollen.

polar bears 1665367 1280
De kleur van een ijsbeer is wit… of niet?

Zwarte huid

Onder al dat wit zit de huid van de ijsbeer. Deze is zwart! Dat houdt de warmte goed vast.

Je ziet de zwarte huid goed op de naakte delen zoals de neus en de lippen. De haren van de vacht zijn doorzichtig en hol. De vacht is waterafstotend en houdt de warmte van de zon vast. Daarnaast heeft de ijsbeer een dikke onderhuidse vetlaag, waarmee hij ook warmte vasthoudt. 

Twee lagen

Om warm te blijven heeft een ijsbeer twee lagen van vacht. Een toplaag en een onderlaag. De toplaag is gemaakt van lange, olieachtige haren die precies hetzelfde doen als jouw winterjas. Het is een beschermende laag om de beer warm en droog te houden. Wanneer een ijsbeer gaat zwemmen, voorkomt de toplaag dat de onderlaag nat wordt. Als een beer uit het water komt kan hij alle water van hem afschudden, precies zoals een natte hond zich droog schudt.

De onderlaag is een zachte laag dat hetzelfde doet als een sweater. Het is dik en wollig en houdt de beer warm. Alle kleine ruimtes tussen de haren zijn precies hetzelfde als de kleine ruimtes tussen de draden van iemands sweater. Allebei houden ze warme lucht vast, waardoor wij en de ijsbeer warm blijven. Elk haartje heeft ook zelf kleine ruimtes waardoor meer lucht vastgehouden kan worden. Hierdoor is ijsbeer-haar heel goed om ijsberen lekker warm te houden.

Drijven

Lucht is daarnaast erg goed om ervoor te zorgen dat iets blijft drijven op het water. Net als een strandbal blijft drijven vanwege de lucht erin, helpt de lucht in en rond de vacht een ijsbeer drijven. Het is net of ze altijd een reddingsvest dragen!

Vanaf april en mei, als het weer warmer wordt, begint de ijsbeer zijn oude vacht te verliezen. Dit gaat de hele zomer door. De nieuwe vacht voor de komende winter begint vervolgens te groeien. Omdat ze geen nieuwe kleren kunnen kopen, verliest een ijsbeer elk jaar zijn vacht en groeit er nieuwe voor in de plaats. Katten en honden doen dat op dezelfde manier. Let maar eens goed op.

IJsbeer maakt zijn vacht schoon

Wat is de kleur van een ijsbeer: wit, paars of groen?

Groene ijsbeer
Groene ijsbeer

Dat een ijsbeer meer kleuren kan hebben, lees je soms in het nieuws. Zo werd een ijsbeer in de dierentuin van Singapore groen. Dat kwam door zeewier.

Paarse ijsbeer
Paarse ijsbeer

En in Argentiniƫ werd in 2003 een ijsbeer paars na een medicijnbehandeling

Delen is lief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *