1. Niet echt wit?!
Het klinkt gek, maar ijsberen zijn helemaal niet wit! Hun huid is eigenlijk zwart en hun vacht is hol en kleurloos. Door de manier waarop het licht door hun holle haren schijnt, lijken ze wit. Slim hè?
2. Rollebollend schoon
Als ijsberen zich willen wassen, doen ze iets heel grappigs: ze rollen door de sneeuw! Net als een hond die door het gras rolt. Zo worden ze niet alleen schoon, maar kunnen ze ook lekker afkoelen als ze het te warm hebben.
3. Superneus
Een ijsbeer kan een zeehond ruiken die wel een kilometer ver weg is! En ze kunnen zelfs ruiken of er een zeehond verstopt zit onder een meter dikke sneeuw. Als je een ijsbeer op zijn achterpoten ziet staan, is hij meestal aan het snuffelen naar eten.
4. Snelle zwemmers
Deze grote beren kunnen super goed zwemmen, wel 10 kilometer per uur. Ze gebruiken hun voorpoten als peddels en hun achterpoten als een soort roer. Eigenlijk zijn het een soort zeeberen – hun Latijnse naam betekent dat ook echt!
5. Razendsnelle renners
Op het land kunnen ze zelfs nog sneller dan in het water: tot wel 40 kilometer per uur! Maar ze rennen liever niet te veel, want daar worden ze heel moe van. Ze sluipen liever stiekem naar hun prooi toe.
6. Grootste landroofdier
IJsberen zijn enorm! De mannetjes kunnen wel 3 meter lang worden – dat is net zo lang als twee grote mensen die op elkaars schouders staan. Ze kunnen wel 770 kilo wegen, dat is ongeveer hetzelfde als 10 volwassen mensen bij elkaar!
7. Soms te warm
Grappig genoeg kunnen ijsberen het te warm krijgen! Ze zijn zo goed beschermd tegen de kou (het kan daar wel -50 graden worden), dat ze het soms te warm krijgen als ze rennen of als het zomer is.
8. Lang leven
Een ijsbeer kan wel 30 jaar oud worden! De meeste worden ongeveer 15-18 jaar oud, wat net zo lang is als andere soorten beren.
9. Baby’s krijgen
Een moederijsbeer krijgt meestal twee baby’s tegelijk. Ze zorgt heel goed voor haar kleintjes en blijft wel 2,5 jaar bij ze. Soms adopteert een moederijsbeer zelfs baby’s van andere ijsberen die hun moeder kwijt zijn geraakt. Lief hè?
10. Help de ijsberen!
Het wordt steeds moeilijker voor ijsberen om te overleven. Door de opwarming van de aarde smelt het ijs waar ze op jagen steeds vroeger in het jaar. Daardoor hebben ze minder tijd om genoeg eten te vinden. We moeten dus goed voor onze planeet zorgen om deze geweldige dieren te beschermen.
Feest
Elk jaar vieren we op 27 februari de Internationale Dag van de IJsbeer. Op deze dagvragen we aandacht voor de uitdagingen van ijsberen in een warmer wordend Noordpoolgebied, en hoe we allemaal kunnen helpen. De dag is in 1994 opgericht door de non-profitorganisatie Polar Bears International om het publiek bewust te maken van de impact van het verlies van zee-ijs en de klimaatverandering op de ijsbeerpopulaties. De eerste viering was in 2011.
En nog meer feest: in de eerste week van november is het IJsberen-week. Dan besteden we ook extra aandacht aan ijsberen en hoe we ze kunnen beschermen.